
Vondelkoeken naar recept van opa gaan als warme broodjes
‘Ik neem het recept mee het graf in’, zei bakker Frans Ruhof altijd. Dat deed hij niet, want hij deelde zijn geheim met kleinzoon Gijs (20). Ruim twee jaar later zijn de Vondelkoeken een enorm succes. Zelfs het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle verkoopt ze.
Hard van buiten, zacht van binnen. Dat is het kenmerk van de Vondelkoeken. De basis voor de lekkernij werd gelegd door Frans Ruhof, die bekend stond om zijn speculaaskoeken.
“In de tijd dat mijn opa nog bakker en patissier was kenden slechts twee bakkers in Nederland het recept”, zegt kleinzoon Gijs Ruhof. “Hij wilde het recept zelfs niet met mij delen in eerste instantie. ‘Ik neem het recept mee het graf in’, zei hij altijd. Maar ik had de bakkersopleiding gedaan aan het ROC van Twente in Almelo en wilde de koeken van opa graag bakken. Uiteindelijk gaf hij me het recept toch.”
Waar de naam vandaan komt? “Omdat opa de bakkerij vroeger had aan de Joost van den Vondellaan in Deventer heette het Vondelspeculaas. Ik koos voor de naam Vondelkoeken.”
Topkok Jonnie Boer
De oorspronkelijke receptuur paste Gijs aan. Speculaaskruiden werden vervangen door ingrediënten zoals onder meer szechuanpeper, kruidnagel en steranijs. Hierbij kreeg hij professioneel advies van chef-kok Jonnie Boer, de eigenaar van het toprestaurant De Librije in Zwolle.
“Kijk we staan samen op de foto”, zegt hij en wijst naar een ingelijste zwart-witfoto aan de muur. “Tijdens mijn opleiding liep ik stage bij De Librije. Ik vroeg aan Jonnie of hij mijn koeken eens wilde proeven. Hij was verrast door de smaak en gaf me tips over verschillende specerijen. Samen probeerden we welke combinaties het lekkerst waren. Hieruit ontstond de Revolutionkoek. Ik mocht zelfs het logo van De Librije gebruiken. De Revolutionkoek wordt verkocht in de winkel van het restaurant. Maar ook IJssalon Talamini in Deventer heeft de koek verwerkt in een ijssmaak. Ik ben daar ontzettend trots op.”
Zeven smaken
De Vondelkoeken gaan als warme broodjes over de toonbank. Ze zijn er inmiddels in zeven smaken. Ruim twee jaar nadat Gijs de eerste exemplaren de oven inschoof bakt hij nu liefst 600 koeken per dag. Fikse koeken, want ze wegen 250 gram per stuk. In zijn bakkerij aan de Ootmarsumsestraat in Almelo wordt hij geholpen door zijn kameraad Anthony van Duiven.